Følg Henrik på vei mot lastebillappen!

Henrik Frisak er daglig leder og en av initiativtakerne bak Gatebil, og har vært bilinteressert så lenge han kan huske. Følg han i veien mot lastebillappen klasse C på Skandinavisk Trafikksenter!

-Jeg trenger førerkort for lastebil i jobben min. I forbindelse med Gatebil arrangementene må vi frakte ganske mye varer. Vi har vår egen lastebil, men jeg har ikke lappen selv så jeg er avhengig av å få hjelp av andre. Jeg ønsker nå å ta lappen selv, slik at jeg kan gjøre enkle oppgaver som å flytte lastebilen, fylle diesel på den men også frakte utstyr til arrangementer. -Selv om jeg er vant til å kjøre bil, blir dette helt annerledes. Det er et mye større kjøretøy, og bremsene er annerledes og det er en del mekanikk som jeg ser at det er greit å kunne.

Jeg er vant til å kjøre bil, og har vært bilinteressert hele livet, men dette blir nok ganske annerledes, forteller Henrik.

Han har valgt å ta opplæringen på Skandinavisk Trafikksenter i Kristiansand, selv om han holder til på Østlandet.

-Man føler seg alltid godt tatt imot her, de ansatte er veldig hyggelige. I tillegg har de gode kunnskaper slik at man vet man er i trygge hender, forteller Henrik.

Henrik forteller videre at han en dag drømmer om å bli brannmann, og at førerkort for klasse C er et krav i dette yrket.

Har alltid vært interessert i bil

– Det har vært bil siden jeg ble født, det er både hobbyen min, livet mitt og jobben min! det å kunne være her å få kjøre en så stor bil, det er veldig gøy! forteller han smilende. Samtidig tror jeg det blir veldig annerledes enn å kjøre biler som jeg er vant til. Man trenger mer plass på veien, og må beregne annerledes for å svinge og snu, forteller han.

I et av klasserommene på Skandinavisk Trafikksenter i Skibåsen, er daglig leder Inge Sørhaug i full gang med første del av trafikalt grunnkurs for tunge kjøretøy. På morgenen har han tatt med elevene på busstur rundt i byen, som de nå går gjennom og diskuterer. Han har med vilje også gjort noen feil, og ser nå om elevene har fanget det opp. Takhøyden er stor for å komme med kommentarer, og elevene diskuterer lystig i klasserommet om kjøreturen som nettopp har funnet sted.

Henrik er i Kristiansand hele uka for å ta første del av kurset, som består av: Grunnkurs (3 timer), Veiledningstime (2×1 time), Sikkerhetskurs på veg (6 timer), Kurs i ulykkesberedskap ( 9 timer ), Kurs i sikring av last ( 9 timer), og Sikkerhetskurs på bane ( 9 timer)

Henrik regner med å reise til Kristiansand to ganger til før oppkjøringen. I pausen skal han ut og prøvekjøre en lastebil for første gang!

 

Henrik skal ut og kjøre lastebil for første gang!

Første kjøretur

På banen på Skandinavisk Trafikksenter er det stor aktivitet og både busser, lastebiler og motorsykler kjører forbi. Parkert på banen står en stor hvit lastebil, og den skal Henrik få prøve for første gang!

Daglig leder Inge Sørhaug kommer ut i lastebilen og skal være med på turen. Han ber Henrik stille inn setet slik at han sitter godt, samt stille speilene. Videre slår han på tenningen og gjør seg kjent med de ulike knappene.

-Det er jo veldig annerledes enn vanlig personbil, man føler seg som kongen på haugen, smiler Henrik, tydelig klar for å sette i gang med kjøreturen. -Da kan du starte, sier Inge, og kort tid etter ruller Henrik nedover på banen.

Henrik har god kontroll på det store kjøretøyet. -Lastebilen er like bred som veien, noe som er uvant. Her må man jobbe hele tida med å finne en god plassering på veien. -Det er det å få plasseringen inn i ryggmargen, og slippe å korrigere hele tiden, forteller han. Etter en runde på banen får Henrik en utfordring: Han har kjørt for langt og må snu. -Det som er jobben er å finne ut hvor mye plass man egentlig trenger for å snu, og bli vant til at svingradiusen er annerledes, forteller Inge. Han oppfordrer Henrik til å tenke høyt mens han snur.

-Jeg prøver å  ta en god sving, nå var svingradiusen litt dårligere enn jeg trodde, ler Henrik, som ikke kommer helt rundt

-Bruk speilene, og se hvor langt ut de er med hjørnet, forklarer Inge. -Dette går veldig fint, sier han mens Henrik svinger. Han kommer nesten helt rundt, men må rygge litt tilbake for å få snudd. -Det var ikke mye om å gjøre, ler Inge.

Også denne oppgaven løser Henrik uten problemer, og vi er på vei tilbake hvor vi kom ifra. -Husk å bruke blinklys hele tiden for å informere de andre, forklarer han mens vi kjører.

Da Henrik parkerer lastebilen etter en runde på banen, har han fått mersmak. «Dette var gøy!» smiler han fornøyd mens han stiger ut av bilen.

Fakta om Skandinavisk Trafikksenter:

Skandinavisk Trafikksenter er Norges ledende senter innen trafikksikkerhet og føreropplæring. Senterets hovedarbeidsområde er obligatorisk sikkerhetskurs bane for tunge kjøretøy, samt stille senteret til disposisjon for trafikkskolene slik at obligatorisk sikkerhetskurs på bane til førerkort for personbil og motosykkel kan gjennomføres. Tilbyr førerkortopplæring for klasse C, C1, Buss (D), Minibuss (D1) ,E. Har nettopp fusjonert med UFO trafikkskole, og tilbyr dermed opplæring i førerkort for personbil klasse B. Tilbyr også opplæring i lett motorsykkel (A1) og motorsykkel (A).

Ønsker du å ta førerkort for tunge kjøretøy, personbil eller motorsykkel?

Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne!

Tlf. 38 05 85 60

E-post: kundesenter@skantraf.no