Butikkene i Sørlandsparken utvider åpningstiden på Black Friday

I anledning Black Friday den 23.november utvider de fleste butikkene i Sørlandsparken åpningstiden sin. Alle butikker åpner Kl.07.00 denne stor handledagen. Sørlandssenteret har åpent helt frem til midnatt, kl.24.00 mens mange av de store varehusene i parken ellers har åpent til Kl.22.00.

Denne fredag er Sørlandsparken stedet å være hvis du er på jakt etter gode tilbud eller bare skal handle julegaver til reduserte priser.
Litt om Black Fridays historie
Kunder utenfor The Apple Store på Fifth Avenue i New York i USA på Black Friday 23. november 2011.

Black Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

«Black Friday» er et begrep som har blitt benyttet i mange sammenhenger. Som handelsdag har det amerikansk opprinnelse og går tilbake til 1800-tallet hvor det i USA ble assosiert med finanskrisen i 1869. Den eldste kjente bruken av «Black Friday» var en handledag som kom etter Thanksgiving («takksigelsesdag», da amerikanere uansett hadde fri) som skjedde den 1. desember 1961 i et utgave av avisen The Shortsville-Manchester Enterprise (Shortsville, New York). I denne artikkelen refereres det til en bruk av begrepet av politiet i Rochester i New York.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

I Norge ble tradisjonen startet i 2010. de siste 8 årene har de aller fleste innenfor handel blitt med på denne store handledagen.