Kontantstøtte til bedriftene

Ifølge Tv2.no varsler regjeringen kontantstøtte til bedrifter som må stenge virksomheten på grunn av korona-krisen.

– Det vi jobber med nå er tiltak knyttet til vekstbedrifter, gründerbedrifter og oppstartsbedrifter. Det er mange av dem som skal bidra til verdiskaping og arbeidsplasser når denne krisen er over. En del av dem er ikke omfattet av tiltakene som allerede er på plass, sier finansminister Jan Tore Sanner til TV2.no.

Mange sliter
Dette kommer godt med for tusenvis av bedrifter i hele Norge, inkludert Agder. På NRK Dagsrevyen tirsdag denne uken, stilte Tapas-Tone opp og fortalte hvor tøft situasjonen er for bedriften hennes. I samme sak stresset Næringsforeningens Roar Osmundsen viktigheten av å gi likviditet til de små- og mellomstore bedriftene som sliter nå.

– Vi bekymret for hvordan det skal gå for de små bedriftene, fordi de løsningene som har kommet til nå ikke har passet særlig bra for de små bedriftene og den likviditetsskvisen disse bedriftene er i, uttalte Osmundsen i intervjuet.

Tapas-Tone under intervju med NRK Sørlandet og Siv Kristin Sællmann tirsdag denne uken.

Viktig tiltak
Nå varsler altså regjeringen at det kommer krisehjelp til de små- og mellomstore bedriftene i fredagens pakke, i form av en slags kontantstøtte. Dette er svært viktig grep fra regjeringen, ifølge Osmundsen, som er næringspolitisk leder i næringsforeningen.

– Vi er veldig glad for disse signalene fra regjeringen. Det er mange som er rammet av denne krisen, også bedrifter som på papiret kan holde åpent, men hvor kundene er borte. Nå er vi spente på innretningen, at den virkelig kommer de minste til gode.

Spente på innholdet
Kvadraturforeningens Heidi Sørvig mener det er grunn til optimisme for innholdet i denne pakken.

– Vi er svært spente. Det kan bety “to be or not to be” for svært mange av våre medlemmer. I sentrum er det er stort mangfold av små butikker og restauranter som i stor grad er drevet av lokale ildsjeler og gründere. Det å skape sin egen arbeidsplass og stolthet for faget er svært viktig drivkraft i disse bedriftene. Stor grad av egeninnsats og egen-investering gjør at tradisjonelle økonomiske “tellekanter” ikke alltid passer. Derfor er det ekstra viktig å få på plass tiltakspakker som hjelper små og mellomstore bedrifter av denne typen å overleve krisen vi nå står i, sier Sørvig.


Hun understreker videre at lån og betalingsutsettelse ikke løser krisen, kun utsetter problemene for veldig mange virksomheter.
– Derfor er det helt avgjørende at vi får en tiltakspakke som kan kompensere for inntektstap for små og mellomstore bedrifter som enten er blitt pålagt å stenge, eller har sett seg nødt til å stenge, som følge av bortfall av kunder – slik at disse kan betale sine forpliktelser til blant gårdeier.
Også styreleder i Sørlandsparken næringsforening, Hans Almedal, er fornøyd med signalene fra regjeringen.

– Det er en lettelse at denne pakken også skal gjelde andre bedrifter som ikke er pålagt å stenge, men stenger fordi kundegrunnlaget er borte, sier han.

– Jeg har vært i kontakt med bilbransjen og disse melder om betydelig stiller med tanke på salg av nye biler. Ordrereserver og biler på lager gjør at aktivitet opprettholdes nogenlunde. Det er pt 10 – 20 prosent permitteringer i bransjen, og en nedgang på service med cirka 20- 25 prosent og salg (nye kontrakter) cirka 50 prosent. Det knytter seg stor usikkerhet og spenning til hvilke tiltak som iverksettes fra det offentlige. Samt hvordan epedimien utvikler seg, supplerer Almedal.