Ellen Seilen fra Jernia Sørlandssenteret ble Årets Fabelaktige!

Varodd, NAV, KSI og flere andre aktører er med på å arrangere Fabelaktig Fredag, som ble arrangert 8. mars. De forskjellige veilederne trekker ut noen de mener er en god kandidat. De kom frem med tre kandidater til Årets Fabelaktige og så gikk det videre til avstemning på sosiale medier, hvor Ellen ble kåret til Årets Fabelaktige.

– Jeg var den superheldige som fikk tittelen Årets Fabelaktige, sier Ellen. Jeg føler jo litt at det er ikke meg som skal ha denne prisen. Det er de som har gjort jobben som bør få prisen!

Ellen Seilen har samarbeidet med Varodd, NAV, KKG og andre bedrifter som samarbeider med NAV. Da Jernia begynte med dette, så var det gjennom arbeidstrening. Ellen ga beskjed om at hun ikke kunne garantere jobb, men ville fremdeles ta inn noen på arbeidstrening og hjelpe hvor hun kunne.

– Etter det fikk jeg spørsmål fra KKG om å ta inn noen elever fra spesiallinja. Da fikk jeg flere elever inn som jobbet her som del av undervisningen. Jeg har skolelever fra KKG inne nå som jobber én dag i uka, og da har de ofte arbeidsoppgaver eller caser. Det gjør jo også at vi blir ekstra fokuserte og tenker mer gjennom hvorfor vi jobber slik vi gjør. Det er en vinn-vinn situasjon.

Skjermbilde fra Fabelaktig Fredag sine sider, hvor de nominerte til Årets Fabelaktige er avbildet.
Skjermbilde fra Fabelaktig Fredag sine sider.

– Jeg pleier alltid ta en samtale med kandidaten og veileder når de kommer inn, begynner Ellen. Da spør jeg kandidaten hva de ønsker å gjøre, hvordan de ser for seg veien videre og hvilke utfordringer de har, om de er komfortable med å dele dem. Jeg spør aldri hva de har gjort tidligere for det er ikke så viktig. Det kan også vekke traumer eller sterke følelser hos noen av kandidatene om de må snakke om fortiden.

– Det er okei å være der en er og har vært der en har vært

Når en ny kandidat begynner hos Jernia, ser Ellen ofte på interessene til kandidaten eller hvordan hun kan bli bedre kjent. Iblant har hun lite informasjon om kandidatene og så er de ikke så komfortable med å dele informasjon om seg selv. Dette kan bli litt utfordrende, men Ellen prøver så godt hun kan å få kandidaten til å oppnå mestringsfølelse.

– Jeg har også hatt inn flere elever som har hatt flere diagnoser som autisme eller angst, eller som ikke tør å jobbe med folk. Etter bare noen uker har de blitt så komfortable at de løper bort til kunder med en gang de hører at de trenger hjelp. Det er noe med å gi den tryggheten til å vite at det er okei å være der en er og har vært der en har vært.

– Om de bare ønsker å være bak på lageret, så skal de få lov til det men da jobber vi mot at de skal kunne jobbe i butikken, sier Ellen. De blir trygge og opplever en mestringsfølelse underveis. Noen ganger er ikke butikk riktig for dem, og da prøver jeg å veilede de for jeg ser styrkene og interessene deres. Sammen med veileder, så hjelper vi de videre i jobb her ute.

Ellen har hatt mange inne på arbeidstrening gjennom Varodd og NAV, og gjennom KKGs linjer. Hun har opplevd at flere av dem har fått en mestringsfølelse og trygghet gjennom prosessen.

– Jeg pleier ofte å sammenligne prosessen med det usynlige barnet i Mummidalen. Det er en så nydelig historie om det usynlige barnet hvor de kun hører en bjelle, men ikke ser henne. Når hun får den omsorgen og kjærligheten av Mummi-familien, så blir hun gradvis mer synlig. Det er slik med de som kommer til oss også. De har vært gjennom mye og sliter med å komme seg ut.

Ellen utenfor butikken på Sørlandssenteret.

– Hvem som helst kan havne utenfor arbeidslivet

Ellen forteller blant annet om en kandidat som begynte med å lage utstillinger fordi hun likte å pynte. Gjennom denne arbeidsoppgaven, opplevde hun mestring og ble en vanvittig god medarbeider.

– Hvis de for eksempel kun begynner med å lage utstillinger, så åpner det seg plutselig opp andre muligheter, sier Ellen. Plutselig oppdager du flere talenter blant dem, men de er kanskje ikke klare over det selv. Du må ta det steg for seg, og støtte dem opp til de kan klare seg på egenhånd. Vi må ikke tenke at de må kunne og alt eller at det skal bli minst mulig arbeid for oss, for her kan du faktisk lære opp noen ganske grundig fra bunnen av. Du får så lojale og dedikerte folk som er verdt å satse på.

– Man må legge vekk synet om at kandidatene skal kunne alt, at ting skal være så lett eller at det er så mye arbeid å ha noen inne på arbeidstrening eller gjennom andre programmer. Du får noen som er veldig åpne og klar for å vise at de kan.

– Hvem som helst kan havne utenfor arbeidslivet, forteller Ellen. Det kan skje med en av oss eller noen som står oss nær.

Ellen avslutter med tips til bedrifter som er i tvil om de skal begynne med arbeidstrening eller lignende tilbud.

– Om noen bedrifter ønsker å begynne med noe lignende, er det bare å kontakte meg! Det er også bare å kontakte NAV eller Varodd. De er kjempetakknemlige og kommer ofte rundt til flere bedrifter. Når de er innom, ta de imot med åpne armer, ører og hjerter. Lytt til hva de har å si og vær tydelig på hva du kan tilby etter læreperioden er over og hva du ønsker.